Gebelikte aş erme nedeniyle abur cubur yenmesinin ağızda asitli bir otam yarattığı ve bunun dişlerin çürümesine ortam hazırladığı bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevil Gürgan, gebelik süresince yemek yeme arzusunun, sık ve abur cuburla beslenmenin artmasının, ağızda asitli bir ortam hazırladığını, bunun da diş çürüklerinin artmasına yol açtığını belirterek, "Gebeler şişliklerden dolayı diş etlerinde acı hissetseler bile mutlaka dişlerini fırçalamalıdırlar" dedi.
Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamilelik döneminin diş çürüklerinin artış gösterdiği periyotlardan olduğunu söyledi.
Hamilelik süresince hormonal dengede bir değişim yaşandığını, progesteron hormonunun gebelik boyunca yüksek seyretmesinin diş ve diş etlerini hassaslaştırdığını anlatan Gürgan, bu dönemde şişme, kızarıklık ve kanamayla seyreden diş eti rahatsızlığı görüldüğünü bildirdi.
Gürgan, bu yüzden hamilelik boyunca diş bakımına her zamankinden daha çok özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Gebeliğin ilk aylarında görülen kusmalar nedeniyle mide asitlerinin ağza gelmesinin diş çürüklerinin hızlanmasına ve artmasına zemin hazırladığını anlatan Gürgan, hamilelik döneminde beslenme alışkanlığının değişmesinin de gebelerin diş sağlığı üzerindeki olumsuz faktörlerden birisi olduğunu dile getirdi.
Gürgan, "Gebelik süresince yemek yeme arzusunun, sık ve abur cuburla beslenmenin artması, ağızda asitli bir ortam hazırlar. Bu da diş çürüklerinin artmasına yol açar. Bu durumdan diş etleri de olumsuz etkilendiği için çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar" diye konuştu.
Hamilelik boyunca diş hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gürgan, şu uyarılarda bulundu:
"Gebeler şişliklerden dolayı diş etlerinde acı hissetseler bile mutlaka dişlerini fırçalamalıdırlar. Ayrıca, bol bol su içip, ağızlarının kuru kalmamasına dikkat etmeliler. Ağızlarında asitli ortamın oluşmaması için zaman zaman suyla çalkalamalılar. Beslenmede protein ağırlıklı besinlere ağırlık verip, abur cuburdan uzak durmalılar."
Hamileliğin ilk 3 ayında radyasyon uygulamasından mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini belirten Gürgan, "Zorunlu durumlarda gebelerin kurşun önlük giymek kaydıyla diş filmi çektirmelerinde sakınca yoktur. Diş filmi için kullanılan radyasyon zaten çok düşük dozlardadır" diye konuştu.
Gebelerin gerekli hallerde diş dolgusu yaptırmalarında da sakınca olmadığını kaydeden Gürgan, ışıklı dolgu sırasında kullanılan ışının radyasyon olmadığını bildirdi.