grup medine esintisi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

grup medine esintisi

dini bilgilerin buluştuğu tek adres..

AnasayfaportalGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

PEYGAMBERİMİZDEN 101 HATIRA-17 *2

YazarMesaj
Admin
Admin
Admin

PEYGAMBERİMİZDEN 101 HATIRA-17 *2 Empty
MesajKonu: PEYGAMBERİMİZDEN 101 HATIRA-17 *2   PEYGAMBERİMİZDEN 101 HATIRA-17 *2 Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 12:37 pm

8 /
PEYGAMBERİN SORDUĞU BİLMECE

Abdullah ibni Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor:

Birgün Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in yanında oturuyorduk.

Kendisine hurma göbeği(1) ikram edildi.

Bunun üzerine, ''Ağaçlar içinde bir ağaç var, yaprağı hiç düşmez; Rabbinin izniyle meyvesini verir; iyi Müslüman gibi de bereketlidir. Söyleyin bakalım, o hangi ağaçtır?'' diye sordu.

Herkes kırlardaki ağaçları saymaya başladı.

Onun hurma ağacı olduğu benim hatırıma geldi; ama Hz. Ebubekir ve babam Ömer de oradaydı; cemaatin en küçüğü olduğum için bilmecenin cevabını söylemeye utandım.

'' Ey Allah'ın elçisi! O ağacın hangisi olduğunu bize söyle!'' dediler.

Resul-i Ekrem, ''Hurma ağacı!'' buyurdu.

Daha sonra babama, onun hurma ağacı olduğunu bildiğimi söyleyince, ''Eğer bildiğini orada söyleseydin, dünyalara sahip olmaktan daha çok sevinirdim'' dedi.
..........
Buhari, İlim 4,5,14,50, Büyu' 94,Et'ime 42, 46, Edeb 79,89; Müslim, Sıfatü'l-münafıkın 63,64; Tırmizi, Emsal 799
(1)Hurma göbeği, hurma ağacının üst taraflarında yetişen, tadı ve kıvamı süte benzeyen hurma özü.

9 /
ABDEST SUYU

Enes ibni Malik radıyallahu anh şöyle diyor:

Birgün çarşıda Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'i gördüm.

İkindi namazı yaklaşmıştı.

Herkes abdest suyu aramış fakat bulamamıştı.

Hz. Peygambere bir kap içinde azıcık abdest suyu getirdiler.

Mübarek elini kabının içine soktu ve oradan abdest alınmasını emretti.

İşte o zaman, herkes abdestini alıp bitirinceye kadar, Resul-i Ekrem'in parmakları arasından suyun kaynadığını gördüm.

Orada tahminen yetmiş, seksen kişi vardı.

Enes, bir başka zaman, üç yüz kadar insanın aynı şekilde abdest aldığı bir olayı anlatmıştır.
.........
Buhari,Vudu'32, 46, Menakıb 25; Müslim, Fezail 4-6; Tirmizi, Menakıb 6, Nesai, Taharet 61

10 / YERİNİZDE KALINIZ

Cabir ibni Abdullah radıyallahu anhüma anlatıyor:

Benim kabilem olan Selime oğulları mahallesi mescide bir hayli uzaktı.

Mescid-i Nebevi'nin etrafında ise boş yerler vardı.

Evlerimizi satıp mescidin yakınına taşınmak istedik.

O sırada şu ayet indi:

''Şu bir gerçektir: Biz ölüleri yeniden dirilteceğiz. Onların yaptıkları iyi-kötü her işi, geride bıraktıkları iyi-kötü her izi kayda geçireceğiz'' (Yasin 36/12)

Niyetimizi öğrenen Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, Selime oğullarına, ''Duyduğuma göre mescidin yakınına taşınmak istiyormuşsunuz, öyle mi?'' diye sordu.

Onlar da, ''Evet, ey Allah'ın Resulu! Bunu gerçekten istiyoruz'' dediler.

O zaman Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

''Selime oğulları! Yerinizde kalınız da, böylece mescide gelirken attığınız her adıma sevap yazılsın. Evet yerinizde kalınız; mescide gelirken attığınız her adıma sevap yazılsın.''

11 / RÜYA GÖREN VAR MI?

Semüre ibni Cündeb radıyallahu anh anlatıyor:

Resul-i Ekrem sallahu aleyhi ve sellem sabah namazını kılınca yüzünü bize döner, ''Bu gece hanginiz rüya gördü?'' diye sorardı.

Eğer birimiz rüya görmüşse anlatırdı.

Resul-i Ekrem de onun rüyasını yorumlardı.

Yine birgün, ''İçinizden rüya gören oldu mu?'' diye sordu.

''Hayır, yok'' dedik.

''Bu gece ben bir rüya gördüm'' buyurdu ve rüyasını anlattı.(1)
........
Buhari, Cenaiz 93; Müslim, Rü'ya 23; Tirmizi, Rü'ya 10

(1) Peygamber Efendimiz rüyasında iki adamın kendisini önce Cehenneme, sonra Cennete götürdüklerini, Cehennemde çeşitli suçları yüzünden azab gören insanları, Cennette hem kendisi, hem mü'minler için hazırlanmış nimetleri gösterdiklerini anlatmıştır (Oldukça uzun bu rüya için bk. Kandemir, Çakan, Küçük, Rüyazü's-salihin Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, VI, 504-513, nr. 1549

12 / GIYBET NEDİR?

Ebu Hüreyye radıyallahu anh şöyle diyor:

Birgün Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem arkadaşlarına, '' Gıybet nedir, bilir misiniz?'' diye sordu.

Onlar da, '' Allah ve Resulü daha iyi bilir'' dediler.

Hz. Peygamber, ''Gıybet, din kardeşini, hoşlanmadığı birşey ile anmandır'' buyurdu.

Sahabilerden biri, ''Ya söylediğim kusur o kardeşimde varsa?'' deyince şöyle buyurdu:

''Eğer söylediğin kusur onda varsa gıybet etmiş olursun; eğer o kusur onda yoksa, o zaman iftira etmiş olursun.''
...
Müslim, Birr 70; Ebu Davud, Edeb 35; Tirmizi, Birr 23.

13/ GÖRÜNÜŞE ALDANMA
Sehl ibni Sa'd radıyallahu anh şöyle diyor:

Birgün Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in bulunduğu yerden bir adam geçti.

Allah'ın Elçisi, yanında oturana, ''Şu adam hakkında ne dersin?'' diye sordu.

O da, '' Bu adam, toplumun ileri gelenlerinden hatırlı bir kişidir. Vallahi o bir kızla evlenmek istese isteği yerine getirilir; birine aracılık etse ricası kabul edilir; konuşmaya kalksa, sözü dinlenir'' diye cevap verdi.

Hz. Peygamber birşey söylemedi.

Sonra oradan biri daha geçti.

Resul-i Ekrem yine yanında oturana, ''Ya bu adam hakkında ne dersin?'' diye sordu.

Bu defa o Sahabi, ''Ey Allah'ın Elçisi' Bu adam fakir müslümanlardan biridir. Bir kızla evlenmek istese, ona istediği kız verilmez. Birine aracılık etse, ricası kabul edilmez. Konuşmaya kalksa sözü dinlenmez'' dedi.

Bunun üzerine Resul-i Ekrem şöyle buyurdu:

''Bu fakir adam var ya, öteki gibi bir dünya dolusu adamdan daha hayırlıdır.''
......
Buhari, Nikah 15, Rikak 16; İbni Mace, Zühd 5.

14/ DÜNYADA NASIL YAŞAMALI
Abdullah ibni Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor:

Birgün Resul-i Ekrem salllahu aleyhi ve sellem iki omzunu birden tuttu ve bana şunları söyledi:

''Allah'ı görüyormuşçasına ibadet et! Dünyada bir garip gibi yaşa, veya bir yolcu gibi. Hatta kendini ölmüş bil! Abdullah! Yarın sana iyi mi, kötü mü deneceğini bilmezsin.''

Abdullah ibni Ömer de buna ilaveten şu öğütleri verirdi:

''Akşamı ettiğinde sabahı bekleme! Sabaha çıktığında akşamı bekleme! Sağlıklı günlerinde, hastalanacağın vakit için, hayatın boyunca da öleceğin zaman için tedbir al!''
......
Buhari, Rikak 3; Tirmizi, Zühd 25; İbni Mace, Zühd 3; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 132

15/ SEVAP KAZANMAK İSTİYORMUSUN
Abdullah ibni Amr radıyallahu anhüma şöyle diyor:

Bir adam Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in yanına geldi, ve ondan Allah yolunda savaşmak için izin istedi.

Hz. Peygamber,

''Ana ve babandan hayatta olan var mı?'' diye sordu.

''Evet, her ikisi de hayatta.''

''Allah'tan sevap kazanmak istiyorsun, değil mi?''

''Evet, istiyorum.''

''Öyleyse ana ve babanın yanına dön; onlara hizmet etmeye çalış!''
.......
Buhari,Cihad 138, Edeb 3, Müslim, Birr 5, 6; Ebu Davud, Cihad 31; Tirmizi, Cihad 2; Nesai, Cihad 5.

16/ İHLAS SURESİ
Aişe radıyallahu anha anlatıyor:

Resul-i Ekrem sallalhu aleyhi ve sellem bir zatı askeri birliğe komutan tayin edip savaşa göndermişti.

Bu zat askerlere her namaz kıldırışında, ikinci rekatta İhlas Suresini okumayı adet edinmişti.

Savaştan dönünce, onun bu adetini Resul-i Ekrem'e haber verdiler. ,

Allah'ın elçisi, ''Ona niçin böyle yaptığını sorun, bakalım!'' buyurdu.

Sordular, o da, ''İhlas Suresinde Rahman olan Allah'ın sıfatları anlatılıyor. Bu sebeple onu okumayı seviyorum'' dedi.

Bunun üzerine Hz. Peygamber, ''Allah Teala'nın da onu sevdiğini kendisine müjdeleyiniz!'' buyurdu.
.......
Buhari, Tevhid 1; Müslim, Salatü'l-müsafirin 263; Nesai, İftitah 69.

17 / ERZAK TÜKENİNCE

Seleme ibni Ekva' radıyallahu anh anlatıyor:

Huneyn Savaşında askerin yiyeceği iyice azalmış, zor duruma düşmüşlerdi.

Bunun üzerine Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'e başvurup develerini kesmek için izin istediler.

O da izin verdi.

Hz. Ömer ile karşılaşınca bu durumu ona anlattılar.

O zaman Hz. Ömer, ''Develeriniz olmayınca, bu uzun yolculukta ölüp giderler'' dedi.

O zaman Hz. Peygamber, ''Öyleyse orduya ilan ediniz, herkes elinde kalan erzakı getirsin'' buyurdu.

Yere bir meşin yaygı serildi. Getirilen erzak onu içine konuldu.

Allah'ın Elçisi ayağa kalkıp erzakın bereketlenmesi için dua etti.

Sonra herkesin erzak kabını alıp gelmesini söyledi.

Askerler yiyecekleri erzak kaplarına doldurdular.

İşte o zaman Resul-i Ekrem şöyle buyurdu:

''Bütün benliğimle şunu söylerim: Allah'tan başka tanrı yoktur; ben de Allah'ın Elçisiyim.''
......
Buhari, Şirket 1, Cihad 123.
http://www.grupmedineesintisi.com.tr.tc

PEYGAMBERİMİZDEN 101 HATIRA-17 *2
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-